"Jde o to, ani ne tak více mít, jako více být." (Karol Wojtyla)

Terezie od Ježíše ( z Avily)

25. 4. 2011 16:56

 

Terezie od Ježíše
[Teresia a Iesu, virgo et doctor Eccl.]

Datum: 15. října, památka
Postavení: mystička, matka reformovaného Karmelu a učitelka církve OCD
Úmrtí: 1582
Patron: Španělska; všech karmelitánských společenství, španělských spisovatelů; vzývána v duchovní nouzi, pro pomoc v oblasti modlitby a vnitřního života; při nemocech srdce a hlavy
Atributy: karmelitka, kniha a psací brk, planoucí srdce, písmena IHS; anděl s ohnivým šípem, holubice -symbol Ducha svatého, trny, někdy i křížek se čtyřmi drahokamy



ŽIVOTOPIS
Pocházela ze Španělska z Kastilie. Od dětství byla temperamentní a přátelská, milovala romantiku. Po vstupu do karmelitánského řádu prožila tělesnou i duševní krizi. Kolem roku 1556 se v jejím srdci rozrostla touha podnikat v duchovním životě veliké věci. Přestala žít sama pro sebe a místo jejího "já" zaujal Bůh. Zbavena nejistot nebála se protivenství, dělala velké pokroky v dokonalosti, měla mystická zjevení. Pro reformu svého řádu snášela mnoho příkoří. S nezlomným duchem se stala matkou všech bosých karmelitánů, nezapomínajíc ani na hmotnou stránku toho, co založila. Sama o sobě řekla: "Terezie bez Boží milosti je jen ubohá, chudá žena. Terezie s Boží milostí a s mnoha penězi je mocnost." Zanechala naučné spisy stvrzené vlastní zkušeností.

ŽIVOTOPIS PRO MEDITACI

VELKÁ UČITELKA MODLITBY

Narodila se 28.3. 1515, jako potomek šlechtického rodu Cepedú, v Avile ve Španělsku. Byla třetí z deseti dětí, ve druhém manželství Dona Alfonse Sanchez de Cepéda s Doňou Beatricí de Ahumadou. Terezie měla příjmení po ní Z předchozího manželství měla ještě dva sourozence.

Velmi brzy se Terezie naučila číst a oblíbila si životopisy svatých, které na osamělých místech četla i svému bratru Rodrigu. Společně pak chtěli napodobovat světce a zatoužili i po mučednické koruně. Když se jim nezdařil pokus utéci "do země Maurů," napodobovali alespoň poustevníky doma, na zahradě. Touha po poustevnickém životě se Terezii později vrátila v poněkud hlubším smyslu. Ale již tehdy, když si z klestí a prken zbudovali dvě chýšky, v té své rozjímala o radostech v nebi a o trestu v pekle a sobě i druhým slovy svého pokřiku připomínala věčnost těchto skutečností. V dětství se nejvíce cítila oslovena příběhem o setkání Pána Ježíše se samaritánkou u Jakubovy studně. Proto často opakovala prosbu samaritánky a obracela se na Ježíše slovy: "Pane, dej mi té vody, abych nežíznila" (Jan 4,15).

Ve 14 ti letech jí matka zemřela. Náhradou za ni si zvolila Pannu Marii, ale nedbala zprvu o její vedení. S náruživostí se pouštěla do četby o milostných dobrodružstvích rytířů a povolovala v duchovím životě. Byla marnivou a libovala si ve společnostech, kde jí lichotili. Ke světským marnostem ji nabádala teta i někteří strýcové. Později říkala: "Kéž by je k nám otec nepouštěl" a celý život litovala, že v mládí podléhala lichotkám.

V 16ti letech ji otec poslal za účelem lepší výchovy k augustiniánkám do kláštera P.M., Matky Božské milosti, ale tamní prostředí neprospívalo jejímu zdraví. Z důvodu onemocnění se musela po půldruhém roce vrátit.

V té době se nechala ovlivnit četbou v listech sv. Jeronýma o životě zasvěceném Bohu. Rozhodla se pak pro vstup ke karmelitkám, ale otec ji odmítl pustit. Odešla proto 22.11.1535 tajně ke karmelitkám do kláštera Vtělení a požádala o přijetí. Po roce oblékla řeholní hábit a 3.11. 1537 složila řeholní sliby. Terezin otec její rozhodnutí nakonec toleroval a dal jí do kláštera slušné věno.

Koncem roku 1538 začala Terezie nový zápas s těžkou nemocí, který trval tři roky. Na léčebnou kůru odjela z kláštera v doprovodu otce do Becedas. Do léta čekala na léčbu u své sestry a pak ji během tří měsíců velkého utrpení kvůli léčení bylinářkou přivedlo téměř na pokraj smrti. Prožívala prudké bolesti u srdce a velmi silný odpor k jakémukoli jídlu. Její vysílení zhoršovala vysoká horečka a stažené nervy jí nedopřály zklidnění ani v noci. Otec ji ve vážném stavu odvezl domů. Když se nemoc stále horšila a po čtyři dny zůstala v bezvědomí, v jejím klášteře byl pro ni otevřen hrob. Ona se však z krize (15.-18.8. 1539), kterou provázela klinická smrt, dostala. Při návratu k vědomí se zmínila o prožitku mimo tělo, včetně vidění klášterů, které má založit. Pro nesnesitelné bolesti s ní mohli manipulovat jen pomocí prostěradla. Bylo vyhověno její žádosti o přepravení do kláštera, kde neměnný stav trval ještě osm měsíců a až později začala být schopna pohybu po čtyřech. Nemoc byla obdobím zrání a Terezie toužila po vyléčení hlavně proto, aby mohla být s Ježíšem o samotě. Za přímluvce si zvolila sv. Josefa a jemu pak vděčila za uzdravení.

Po uzdravení čekala Terezii další krize. Satan ji odváděl od modlitby pod záminkou pokory i skrze pocity zatracení.Terezie prožila údobí, v němž se považovala za poslední mezi zatracenými, jak sama uvedla. Příčinu svých těžkostí v duchovním životě začala také vidět v tom, že klášter neměl přísnou klausuru. Řeholnice se prakticky nezříkaly svobody. Terezie se věnovala velmi mnoho návštěvníkům, s nimiž vedla dlouhé rozhovory a nezbýval jí čas na rozjímavou modlitbu. Přetrvávala u ní vlažnost a střídaly se vnitřní boje až do roku 1557. Tehdy, ve 42 letech, před obrazem trpícího Spasitele prožila své obrácení a rozhodla se vyloučit ze svého života vše, co by ji odvádělo od spojení s ním. A od té chvíle následovala dlouhá řada milostí.

Terezie zakoušela nadpřirozený pokoj, prožívala spojení s Bohem, extáze. Zpovědníci ji však nechápali a uvažovali o působení zlého ducha, přitom byli nejednotní. Opačného názoru byl sv. František Borgiáš a o pravosti Božích milostí ji později ujistil sv. Petr z Alkantary. S vnitřní modlitbou pokračovaly milosti, extáze a při jedné z nich i mystické probodení Tereziina srdce. V karmelitánském řádu bosých je připomínáno 28.8. jako závazná památka. Více k souvisejícím skutečnostem uvedeno níže v poznámce.

V r. 1560 měla Terezie vidění pekla a po něm slíbila usilovat o co nejdokonalejší život v řádu. Hned v září se s některými sestrami domluvila, že jak to bude možné, vytvoří novou komunitu, v níž budou zachovávat řeholi s původní přísností, včetně chudoby. A tak 24.8. 1562 se jim v Avile podařilo otevřít první reformovaný klášter sv. Josefa a byly oblečeny první čtyři novicky. Reforma byla mimo komunitu provázena značným odporem, ale 5.12. sestry obdržely apoštolský souhlas a Terezie se stala matkou představenou.

Terezii v jejím úsilí podporovaly mystické zážitky. Kolem roku 1564 měla několik vidění Kristova člověčenství, které bylo zdrojem její rostoucí úcty, lásky i mnoha dalších milostí. V té době z podnětu duchovních vůdců pracovala na spisech "Cesta k dokonalosti" a "Rozjímání o Velepísni". Měla už i rozepsaný vlastní životopis.

V dubnu 1567 generální představený karmelitánského řádu P. Jan Baptista Rossi (španělsky Rubeo) schválil dílo její obnovy a dovolil jí zakládat další reformované kláštery. Při otevření druhého kláštera se setkala s P. Janem od sv. Metoděje, pozdějším sv. Janem od Kříže, který byl od r. 1572 jejím zpovědníkem. S ním během čtyř let přes mnohé překážky založila sedm ženských a dva mužské reformované kláštery. Dalším jejím spolupracovníkem byl P. Antonín, jako bosý karmelitán zvaný od Ježíše.

Generální řádová kapitula se v Piacenze 21.5. 1575 rozhodla zrušit kláštery, které neodpovídaly rozhodnutí generála a zbavit úřadu ty, kdo jednali proti němu. Terezie měla další zakládání klášterů zakázáno. Na základě povolení si k pobytu zvolila klášter v Toleadě a byla tam do července 1577. Na příkaz P. Graciána napsala významný spis "Vnitřní hrad". Do Avily se vrátila v době, kdy její zpovědníci byli vězněni a situace se vyhrocovala. Pro reformu řádu musela snášet mnohá příkoří.

Papež Řehoř XIII. potvrdil oddělenou provincii bosých až 22.6. 1580 a v následujícím roce byl zvolen provinciálem P. Gracian. Z kapituly vzešla také konstituce bosých karmelitánů a bosých karmelitek, jak si Terezie kladla za cíl. Po krátkém setkání s Janem od Kříže byla r.1582 poslána do Burgos a osobně v něm založila poslední klášter. Další plánované zakládání v Madridu již nezvládla. Byla napřed poslána do Alba de Tormes, kde začala vykašlávat krev a večer 4.10. nemoci podlehla.

Bylo to v době, kdy se z nařízení papeže Řehoře XIII. opravoval starý Juliánský kalendář posunutím vpřed o 10 dnů. Po 4. říjnu hned následoval 15. říjen a na něj byla později stanovena liturgická památka sv. Terezie od Ježíše.

Za blahoslavenou ji prohlásil papež Pavel V. 24.4. 1614 a papež Řehoř XV. ji 12.3. 1622 kanonizoval. Dne 29.9 1970 byla Pavlem VI. prohlášena jako první za učitelku církve.

Vynikla jako učitelka modlitby. Stručně ji definovala slovy: "Modlitba je úkon lásky." O modlitbě říkávala: "Modlitba není záležitostí mnoha slov, ale mnohého milování".

V pojednání o modlitbě zdůraznila potřebu dobrého svědomí a jako tři předpoklady disponující i ke kontemplaci uvedla vzájemnou lásku, odpoutanost od stvořeného a pravou pokoru, kterou považovala za nejdůležitější.

Vnitřní modlitba byla pro Terezii pramenem duchovního života. Rozvíjení důvěrného vztahu přátelství při častém rozhovoru o samotě s tím, o němž víme, že nás miluje. (viz VIII. kap. Život)

Nelze se modlit slovy a mít srdce odpojené. Ježíš na to téma říká v evangeliu: "Při modlitbě nemluvte naprázdno jako pohané; oni si myslí, že budou vyslyšeni pro množství svých slov." (Mt 6,7)

PŘEDSEVZETÍ, MODLITBA
Své modlitby budu začínat uvědoměním si Boží lásky a pak své srdce povzbudím k úkonům lásky, v nichž se modlitba má odvíjet.

Bože, Tys osvítil svatou Terezii působením svého svatého Ducha, aby ukazovala církvi cestu k dokonalosti; prosíme Tě, dej, ať je nám její nauka pokrmem na této cestě, abychom tak jako ona toužili po opravdové svatosti. Skrze Tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, neboť on s Tebou v jednotě Ducha svatého žije a kraluje po všechny věky věků. Amen

(závěrečná modlitba z breviáře)

POZNÁMKA
Karmelitánské Proprium řádu Bosých bratří, o památce "Probodení srdce sv. Terezie" slavené 26.8., cituje z Bulle ke svatořečení Řehoře XV.: "Mezi Tereziinými ctnostmi vyniká především její láska k Bohu, kterou náš Pán Ježíš Kristus četnými viděními a zjeveními ještě zvětšil. Tak si ji v jednom vidění zvolil za svou nevěstu; v jiném viděla Terezie stát vedle sebe anděla, který jí proklál srdce hořícím kopím. ..."

Toto její srdce se nachází v relikviáři na oltáři karmelitánského kostela v Alba de Tormes. Po operativním vyjmutí chirurg Emanuel Sanchéz popsal v horní přední části srdce, úzký, dlouhý a hluboký otvor procházející srdeční komorou. Uvnitř otvoru byly znatelné stopy vypálení ohněm. Způsob zranění odpovídal rozpálenému, ostrému a zašpičatěnému dlouhému nástroji.

Později bylo zjištěno, že srdce přenášelo značnou teplotu na skleněné pouzdro, které ji nevydrželo a generální superior karmelitánů v roce 1650 potvrdil i jeho neobyčejně zvětšený objem.

Komise odborných lékařů v roce 1725 konstatovala i čtyři další zranění. Jednalo se o malé otvory 1-2 mm široké. V noci na 19.3. 1836 byly sestrou Pavlou spatřeny v srdci dva trny. Třetí je zmiňován 29.8. 1864 s uvedením jeho růstu. Roku 1873 byl odborníky ze Salamanky při vyšetření relikvie objeven další trn. Kněz Caardellac zaregistroval 13.5. 1875 tlukot tohoto srdce. Jeho hlasitější odezvy při bohoslužbě potvrdily i sestry. Srdce po 400 let nepodléhá rozkladu a vychází z něj příjemná vůně. Rána v něm by odpovídala okamžité smrti, ale Terezie od Ježíše s ní ještě 22 let na zemi žila

Novéna k sv. Terezii z Avily

panně, řeholnici a učitelce církve

Svatá Terezie se narodila 28. března 1515 ve španělské Avile. Matka jí zemřela v pouhých čtrnácti letech, a tak ji vychovával její zbožný otec, který ji po svatbě její nejstarší sestry poslal do školy k sestrám augustiniánkám v Avile. I přes jeho nesouhlas vstoupila dokarmelitánského kláštera.

Po složení řeholních slibů velmi vážně onemocněla. Ve 39 letech začala s reformoukarmelitánského řádu a dostalo se jí zvláštní milosti – měla mystická vidění a rozmlouvalase samotným Ježíšem.Do dlouhého seznamu jejích duchovních vůdců patřil František Xaverský i jiní svatí, ona ale měla nejraději sv. Jana od Kříže. Sv. Terezie z Avily pořádala duchovní přednášky a byla literárně činná, neboť sepsala své myšlenky v několika spisech (Kniha o zakládání, Život,Cesta k dokonalosti, Nad Velepísní, aj). Zemřela 4. října 1582 v Alba de Tormes. Roku 1617 byla Terezie od Ježíše (Terezie z Avily) prohlášena patronkou Španělska. Roku 1622 byla svatořečena a r. 1970 prohlášena učitelkou církve.

Nada te turbe

http://www.taize.fr/ext/sound/mp3/Nada_Te_Turbe.mp3

Ničím se netrap,

ničeho se neboj,

všechno pomíjí,

jen Bůh se nemění.

Kdo v srdci má Boha,

tomu nic nechybí.

Bůh je vším.

Den první - Eucharistie

Text Písma svatého: 1Kor 10,15-18

Mluvím k vám jako k rozumným lidem; posuďte sami, co říkám: Není kalich požehnání, za nějž děkujeme, účastí na krvi Kristově? A není chléb, který lámeme, účastí na těle Kristově? Protože je jeden chléb, jsme my mnozí jedno tělo, neboť všichni máme podíl na jednom chlebu. Pohleďte na izraelský lid: Nespojuje ty, kteří jedí oběti, společenství oltáře?

Inspirace k modlitbě

Pane Ježíši Kriste, ty jsi Ženich své církve a každého z nás nevýslovně miluješ. Děkujeme ti za nádherný dar víry a úcty k Nejsvětější Svátosti, kterým jsi obdaroval svoji milovanou Terezii. Prosíme o dar živé víry a o horlivou úctu k Nejsvětější Svátosti, kde ty, Nevýslovný ve své svatosti, s námi přebýváš až do konce času.

Amen.

Na přímluvu svaté Terezie prosíme:

Otče náš...

Zdrávas Maria...

Sláva Otci...

Závěrečná modlitba

Oroduj za nás, svatá Terezie od Ježíše, aby nám Kristus dal účast na svých zaslíbeních.

Modleme se:

Vyslyš nás, milostivý Bože naší spásy, a když se radujeme z památky požehnané panny Terezie, ať nás obohacuje svým svatým učením a vede nás svým příkladem k horlivosti v lásce k tobě. Skrze tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, který s tebou v jednotě Ducha Svatého žije a kraluje na věky věků.

Amen.

Den druhý - Milosrdenství

Text Písma svatého: Ef 2,4-8

Ale Bůh, bohatý v milosrdenství, z velké lásky, jíž si nás zamiloval, probudil nás k životu spolu s Kristem, když jsme byli mrtvi pro své hříchy. Milostí jste spaseni! Spolu s ním nás vzkřísil a spolu s ním uvedl na nebeský trůn v Kristu Ježíši, aby se nadcházejícím věkům prokázalo, jak nesmírné bohatství milosti je v jeho dobrotě k nám v Kristu Ježíši. Milostí tedy jste spaseni skrze víru.

Inspirace k modlitbě

Pane Ježíši Kriste, ty zjevuješ milosrdenství Otce. Děkujeme ti za nádherný dar naděje, kterým jsi obdaroval svoji milovanou Terezii. Pro tvoji Nejsvětější Krev, kterou jsi proléval za naši spásu, prosíme o důvěru ve tvou dobrotu.

Amen.

Na přímluvu svaté Terezie prosíme:

Otče náš...

Zdrávas Maria...

Sláva Otci...

Závěrečná modlitba

Oroduj za nás, svatá Terezie od Ježíše,

aby nám Kristus dal účast na svých zaslíbeních.

Modleme se:

Vyslyš nás, milostivý Bože naší spásy, a když se radujeme z památky požehnané panny Terezie, ať nás obohacuje svým svatým učením a vede nás svým příkladem k horlivosti v lásce k tobě. Skrze tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, který s tebou v jednotě Ducha Svatého žije a kraluje na věky věků.

Amen.

Den třetí - Láska

Text Písma svatého: 1 Jan 4,7-11

Milovaní, milujme se navzájem, neboť láska je z Boha, a každý, kdo miluje, z Boha se narodil a Boha zná. Kdo nemiluje, nepoznal Boha, protože Bůh je láska. V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jediného Syna, abychom skrze něho měli život. V tom je láska: ne že my jsme si zamilovali Boha, ale že on si zamiloval nás a poslal svého Syna jako oběť smíření za naše hříchy. Milovaní, jestliže Bůh nás tak miloval, i my se máme navzájem milovat.

Inspirace k modlitbě

Pane Ježíši Kriste, ty nás bezvýhradně miluješ. Děkujeme ti za nádherný dar lásky, kterým jsi obdaroval svoji milovanou Terezii. Prosíme, abychom dokázali milovat, jako jsi nás miloval ty, a abychom sloužili Bohu i bližním.

Amen.

Na přímluvu svaté Terezie prosíme:

Otče náš...

Zdrávas Maria...

Sláva Otci...

Závěrečná modlitba

Oroduj za nás, svatá Terezie od Ježíše,

aby nám Kristus dal účast na svých zaslíbeních.

Modleme se:

Vyslyš nás, milostivý Bože naší spásy, a když se radujeme z památky požehnané panny Terezie, ať nás obohacuje svým svatým učením a vede nás svým příkladem k horlivosti v lásce k tobě. Skrze tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, který s tebou v jednotě Ducha Svatého žije a kraluje na věky věků.

Amen.

Den čtvrtý - Touha

Text Písma svatého: Flp 1,19-28

Neboť vím, že se mi vše obrátí k dobrému vaší modlitbou a přispěním Ducha JežíšeKrista. Toužebně očekávám a doufám, že v ničem nebudu zahanben, ale veřejně a směle jako vždycky i nyní na mně bude oslaven Kristus, ať životem, ať smrtí. Život, to je pro mne

Kristus, a smrt je pro mne zisk. Mám-li žít v tomto těle, získám tím možnost další práce.

Nevím tedy, co bych vyvolil, táhne mne to na obě strany: Toužím odejít a být s Kristem, což je jistě mnohem lepší; ale zůstat v tomto těle je zase potřebnější pro vás. Proto pevně spoléhám, že zůstanu a budu se všemi vámi k vašemu prospěchu a k radosti vaší víry, abyste se mohli mnou ještě více chlubit v Kristu Ježíši, když k vám opět přijdu. Jenom veďte život hodný Kristova evangelia, abych viděl, až přijdu, nebo nepřijdu-li, abych slyšel, že zakotveni v jednom Duchu vedete jednou myslí zápas ve víře v evangelium a v ničem se nestrachujete protivníků.

Inspirace k modlitbě

Pane Ježíši Kriste, ty jsi pramen veškerého dobra na nebi i na zemi.

Děkujeme ti za dar touhy a odhodlání, kterým jsi obdaroval svoji milovanou Terezii.

Prosíme, abys nám dal pravou touhu a odhodlání dělat ti radost, jak nejlépe dovedeme.

Amen.

Na přímluvu svaté Terezie prosíme :

Otče náš...

Zdrávas Maria...

Sláva Otci...

Závěrečná modlitba

Oroduj za nás, svatá Terezie od Ježíše, aby nám Kristus dal účast na svých zaslíbeních.

Modleme se:

Vyslyš nás, milostivý Bože naší spásy, a když se radujeme z památky požehnané panny Terezie, ať nás obohacuje svým svatým učením a vede nás svým příkladem k horlivosti v lásce k tobě. Skrze tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, který s tebou v jednotě Ducha Svatého žije a kraluje na věky věků. Amen.

Den pátý - Pokora

Text Písma svatého: Flp 2,1-8

Je-li možno povzbudit v Kristu, je-li možno posílit láskou, je-li jaké společenství Ducha, jeli jaký soucit a slitování: dovršte mou radost a buďte stejné mysli, mějte stejnou lásku, buďte jedné duše, jednoho smýšlení, v ničem se nedejte ovládat ctižádostí ani ješitností, nýbrž v pokoře pokládejte jeden druhého za přednějšího než sebe; každý ať má na mysli to, co slouží druhým, ne jen jemu. Nechť je mezi vámi takové smýšlení, jako v Kristu Ježíši: Způsobem bytí byl roven Bohu, a přece na své rovnosti nelpěl, nýbrž sám sebe zmařil, vzal na sebe způsob služebníka, stal se jedním z lidí. A v podobě člověka se ponížil, v poslušnosti podstoupil i smrt, a to smrt na kříži.

Inspirace k modlitbě

Pane Ježíši Kriste, ty soucítíš s každým člověkem. Děkujeme ti za nádherný dar pokory, kterým jsi obdaroval svoji milovanou Terezii. Prosíme, aby se nám dosáhli ctnosti pravé pokory, která nám pomůže radovat se v ponížení a dávat přednost skrytosti před poctami.

Amen.

Na přímluvu svaté Terezie prosíme :

Otče náš...

Zdrávas Maria...

Sláva Otci...

Závěrečná modlitba

Oroduj za nás, svatá Terezie od Ježíše,

aby nám Kristus dal účast na svých zaslíbeních.

Modleme se:

Vyslyš nás, milostivý Bože naší spásy, a když se radujeme z památky požehnané panny Terezie, ať nás obohacuje svým svatým učením a vede nás svým příkladem k horlivosti v lásce k tobě. Skrze tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, který s tebou v jednotě Ducha Svatého žije a kraluje na věky věků.

Amen.

Den šestý – Panna Maria

Text Písma svatého: Lk 1,26-38

Když byla Alžběta v šestém měsíci, byl anděl Gabriel poslán od Boha do Galilejského města, které se jmenuje Nazaret, k panně zasnoubené muži jménem Josef, z rodu Davidova; jméno té panny bylo Maria. Přistoupil k ní a řekl: „Buď zdráva, milostí zahrnutá, Pán s tebou.“ Ona se nad těmi slovy velmi zarazila a uvažovala, co ten pozdrav znamená. Anděl jí řekl: „Neboj se, Maria, vždyť jsi nalezla milost u Boha. Hle, počneš a porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš. Ten bude veliký a bude nazván synem Nejvyššího a Pán Bůh mu dá trůn jeho otce Davida. Na věky bude kralovat nad rodem Jákobovým a jeho království nebude konce.“ Maria řekla andělovi: „Jak se to může stát, vždyť nežiji s mužem?“ Anděl jí odpověděl: „Sestoupí na tebe Duch svatý a moc Nejvyššího tě zastíní; proto i tvé dítě bude svaté a bude nazváno Syn Boží. Hle, i tvá příbuzná Alžběta počala ve svém stáří syna a již je v šestém měsíci, ač se o ní říkalo, že je neplodná. Neboť `u Boha není nic nemožného´.“ Maria řekla: „Hle, jsem služebnice Páně; staň se mi podle tvého slova.“ Anděl pak od ní odešel.

Inspirace k modlitbě

Pane Ježíši Kriste, ty jsi marnotratně štědrý v lásce. Děkujeme ti za dar úcty k tvojí laskavé Matce, Panně Marii, a k jejímu zbožnému manželu Josefovi, kterým jsi obdaroval svoji milovanou Terezii. Prosíme, abychom skrze láskyplnou úctu k tvé matce Marii a tvému milovanému pěstounu Josefovi objevovali tebe samotného.

Amen.

Na přímluvu svaté Terezie prosíme:

Otče náš...

Zdrávas Maria...

Sláva Otci...

Závěrečná modlitba

Oroduj za nás, svatá Terezie od Ježíše,

aby nám Kristus dal účast na svých zaslíbeních.

Modleme se:

Vyslyš nás, milostivý Bože naší spásy, a když se radujeme z památky požehnané panny Terezie, ať nás obohacuje svým svatým učením a vede nás svým příkladem k horlivosti v lásce k tobě.

Skrze tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, který s tebou v jednotě Ducha Svatého žije a kraluje na věky věků.

Amen.

Den sedmý – Pokoj srdce

Text Písma svatého: Flp 4,4-9

Radujte se v Pánu vždycky, znovu říkám, radujte se! Vaše mírnost ať je známa všem lidem. Pán je blízko. Netrapte se žádnou starostí, ale v každé modlitbě a prosbě děkujte a předkládejte své žádosti Bohu. A pokoj Boží, převyšující každé pomyšlení, bude střežit vaše srdce i mysl v Kristu Ježíši. Konečně, bratří, přemýšlejte o všem, co je pravdivé, čestné, spravedlivé, čisté, cokoli je hodné lásky, co má dobrou pověst, co se považuje zactnost a co sklízí pochvalu. Čemu jste se u mne naučili, co jste přijali a uslyšeli i spatřili, to čiňte. A Bůh pokoje bude s vámi.

Inspirace k modlitbě

Pane Ježíši Kriste, ty nás dokonale miluješ. Děkujeme ti za nádherný dar rány, kterou jsi daroval do srdce svojí milované Terezii. Prosíme, aby tě i naše srdce dokázala nade všechno milovat.

Amen.

Na přímluvu svaté Terezie prosíme:

Otče náš...

Zdrávas Maria...

Sláva Otci...

Závěrečná modlitba

Oroduj za nás, svatá Terezie od Ježíše,

aby nám Kristus dal účast na svých zaslíbeních.

Modleme se:

Vyslyš nás, milostivý Bože naší spásy, a když se radujeme z památky požehnané panny

Terezie, ať nás obohacuje svým svatým učením a vede nás svým příkladem k horlivosti v lásce k tobě.

Skrze tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, který s tebou v jednotě Ducha Svatého žije a kraluje na věky věků.

Amen.

Den osmý - Smrt

Text Písma svatého: Řím 8,35-39

Kdo nás odloučí od lásky Kristovy? Snad soužení nebo úzkost, pronásledování nebo hlad, bída, nebezpečí nebo meč? Jak je psáno: „Denně jsme pro tebe vydáváni na smrt, jsme jako ovce určené na porážku.“ Ale v tom ve všem slavně vítězíme mocí toho, který si nás zamiloval. Jsem jist, že ani smrt ani život, ani andělé ani mocnosti, ani přítomnost ani budoucnost, ani žádná moc, ani výšiny ani hlubiny, ani co jiného v celém tvorstvu nedokáže nás odloučit od lásky Boží, která je v Kristu Ježíši, našem Pánu.

Inspirace k modlitbě

Pane Ježíši Kriste, ty jediný jsi opravdu hodný lásky. Děkujeme ti za dar touhy po smrti, kterým jsi obdaroval svoji milovanou Terezii. Tato touha jí umožnila zemřít v radosti. Prosíme, aby se nám dostalo milosti této touhy po setkání s tebou tváří v tvář, abychom s tebou mohli navěky přebývat v domě požehnaných.

Amen.

Na přímluvu svaté Terezie prosíme:

Otče náš...

Zdrávas Maria...

Sláva Otci...

Závěrečná modlitba

Oroduj za nás, svatá Terezie od Ježíše,

aby nám Kristus dal účast na svých zaslíbeních.

Modleme se:

Vyslyš nás, milostivý Bože naší spásy, a když se radujeme z památky požehnané panny Terezie, ať nás obohacuje svým svatým učením a vede nás svým příkladem k horlivosti v lásce k tobě.

Skrze tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, který s tebou v jednotě Ducha Svatého žije a kraluje na věky věků.

Amen.

Den devátý - Radost

Text Písma svatého: Jan 15,7-11

„Zůstanete-li ve mně a zůstanou-li má slova ve vás, proste, oč chcete, a stane se vám. Tím bude oslaven můj Otec, když ponesete hojné ovoce a budete mými učedníky. Jako si Otec zamiloval mne, tak jsem si já zamiloval vás. Zůstaňte v mé lásce. Zachováte-li má přikázání, zůstanete v mé lásce, jako já zachovávám přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce. To jsem vám pověděl, aby moje radost byla ve vás a vaše radost aby byla plná.“

Inspirace k modlitbě

Pane Ježíši Kriste, ty jsi jediný Pán a nejvěrnější Přítel. Děkujeme ti za dar radostné smrti, kterým jsi obdaroval svoji milovanou Terezii. Prosíme, aby se nám dostalo daru radostné smrti. Ať nás každý den naplňuje spalující láska k tobě a kéž zemřeme v lásce, abychom tě byli schopni jednou věčně milovat v nebi.

Amen.

Na přímluvu svaté Terezie prosíme :

Otče náš...

Zdrávas Maria...

Sláva Otci...

Závěrečná modlitba

Oroduj za nás, svatá Terezie od Ježíše,

aby nám Kristus dal účast na svých zaslíbeních.

Modleme se:

Vyslyš nás, milostivý Bože naší spásy, a když se radujeme z památky požehnané panny

Terezie, ať nás obohacuje svým svatým učením a vede nás svým příkladem k horlivosti v lásce k tobě.

Skrze tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, který s tebou v jednotě Ducha Svatého žije a kraluje na věky věků.

Amen.

 

Modlitba sv. Terezie z Avily k větší důvěře v Boha
Ať mě nic nezneklidňuje, ať mě nic nenahání strach. Všechno pomíjí. Bůh se nemění. Trpělivostí se dosáhne všeho. ¨Kdo má Boha, tomu nic nechybí. Bůh sám stačí.
Amen

Zobrazeno 5167×

Komentáře

Rézina

Ahoj. Hezký blog, děkuju za něj. Jen je tam nahoře špatný obrázek. Tahle světice s růžema je Terezie z Lisieux. Ale obě Terezky byly a jsou super ;) Nedejme se k spánku svésti...

děsítko

Ahoj, máte pravdu. Opravila jsem a omlouvám se.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková