"Jde o to, ani ne tak více mít, jako více být." (Karol Wojtyla)

Desatero pro test lásky

17. 5. 2011 14:54
Rubrika: Ze života

1. Dávání - pravá láska raději dává než bere, sobecká raději přijímá. Zajímá mě život toho druhého, jeho názory, postoje a zájmy nebo chci být středem pozornosti jen já sám?

2. Úcta k osobnosti a charakteru - Připravuje mě její, jeho charakter a osobnost? Chtěl bych, abychom spolu vychovávali naše děti v zásadách, kterým věřím? Nebo mě přitahuje jen erotické vzrušení? Přitahuje nás k sobě jen tělo nebo i charakter? (Pokud přitahuje jen pěkné tělo, případné manželství pravděpodobně skončí havárií. Potkáte oba ještě tolik krásných těl.)

3. Zvyky - Jsme schopni tolerovat většinu zvyků, které jsme si přinesli z domova nebo chceme jeden druhého ve všem předělat? Jsme schopni po celý život snášet své chyby, i kdybychom se nikdy nezměnili?

4. Hodnoty života - Jaké máme priority, co je pro nás v životě nejdůležitější? Máme stejný světový názor?

5. Komunikace - Dovedeme spolu otevřeně o všem hovořit? Dovedem si vysvětlit i opačné názory, aniž bychom se přitom hádali do krve a nadávali si do zvířecích druhů nebo se posílali někam?

6. Odpouštění - Když už jsme se pohádali, dovedeme se usmířit a odpustit si? Nevyčítat? Jsem schopen udělat první krok v uznání chyby? Je ona schopna uznat také někdy svoji chybu? (Schopni hovořit spolu o všem a odpouštět si je nejdůležitější podmínkou pro zdařilé manželství.)

7. Známost - Vážnější chození se dřív říkalo "známost". Bylo to odvozeno od slovesa znáti se. Známe se? Známe svou minulost, své reakce a podmínky? Známe rodiče jeden druhého a sourozence? Chci, aby s jeho rodiče a sourozenci stali mými rodiči a mými sourozenci?

8. Sebeovládání - Dovedeme se ovládat v oblastech tělesných důvěrností? Pomáháme si v tom nebo se vzájemně vydíráme? Vynucuje si někdo z nás sexuální důvěrnosti? Dokážeme čekat? Vynucený sexuální  styk je zabiják manželství. Umím se ovládat jako svobodný?

9. Vášně a závislosti - Jaký je náš vztah k cigaretám,  alkoholu a drogám? Neskrývá se tu závislost? (Velmi důležitá otázka: soucit z lásky v tomto případě není na místě.) Nepodléhá můj protějšek nějakému druhu krutosti a surovosti? Nelibuje si příliš v násilných nebo pornografických filmech? Neprovozuje hazardní hry? Nejsou pro něho hlavní jen peníze a majetek? Nezajímá se o mne jen k Vůli penězům a majetku? Umí ovládat své sexuální touhy vůči dalším ženám a mužům? Je mezi námi už dnes věrnost? (Pokud ne, nebude ani v manželství.)

10. Rodina - Přejeme si spolu založit rodinu? Chceme děti? Kolik? Chceme, aby v genech našich dětí byly geny rodiny mého partnera? Jsme pro děti ochotni obětovat i něco ze svého pohodlí a standardu?

(SEX: šlehačka na dortu - Tomáš Řehák)

Každý kdo je ve vztahu tak by si měl položit tyto otázky. Poněvač vše co bylo řečeno je pro vztah důležité.

Zobrazeno 3893×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková